Uitstroomonderzoek

Bij het UWV WERKbedrijf worden werkzoekenden ingeschreven (de instroom) en ook weer uitgeschreven (de uitstroom). Van een deel van de uitgestroomde werkzoekenden is bij het WERKbedrijf bekend dat zij uitstromen, omdat zij werk (werkvinders) hebben gevonden.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Wat is de reden van uitstroom van personen die niet meer ingeschreven staan bij het UWV Werkbedrijf (waarvan reden uitschrijving onbekend is)? In welke sectoren zijn mensen gaan werken die bij het UWV Werkbedrijf zijn uitgestroomd wegens werkhervatting?

Samenvatting en conclusie

Bij het UWV WERKbedrijf worden werkzoekenden ingeschreven (de instroom) en ook weer uitgeschreven (de uitstroom). Van een deel van de uitgestroomde werkzoekenden is bij het WERKbedrijf bekend dat zij uitstromen, omdat zij werk (werkvinders) hebben gevonden. Van het grootste deel van de uitgeschreven werkzoekenden is de reden van uitschrijven bij het WERKbedrijf onbekend, omdat werkzoekenden niet verplicht zijn te melden waarom zij zich (laten) uitschrijven. Zo komt de uitstroom in het 1e kwartaal van 2009 uit op 94.000 personen, daarvan werd het grootste deel (38%) uitgeschreven, aangezien hun inschrijvingsbewijs was verlopen. 36% van de werkzoekenden stroomt uit omdat ze weer aan het werk zijn en van 23% is de reden van uitstroom onbekend. Het is van belang, zeker bij de huidige arbeidsmarktsituatie, te weten in welke sectoren en beroepen werkvinders aan het werk zijn gegaan. Het is ook belangrijk te achterhalen hoeveel personen weer aan de slag zijn gegaan van de werkzoekenden die werden uitgeschreven, omdat het inschrijfbewijs was verlopen of die om een onbekende reden werden uitgeschreven. Van die laatste groepen meent opvallend genoeg 15% van de ondervraagden dat zij nog ingeschreven staan bij het WERKbedrijf. Het onderzoek besteedt ook aandacht aan het opleidingsniveau, de werkloosheidsduur en het soort arbeidscontract van de werkvinders