Gemeenten en niet-melders WIJ

In deze brochure worden acht inspirerende voorbeelden gepresenteerd. Voorbeelden van gemeentelijke initiatieven en projecten die gericht zijn op de opsporing van jongeren die niet participeren.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Hoofdvraag van het onderzoek is: wat werkt volgens gemeenten in de opsporing, benadering en activering van niet-melders? Deelvragen zijn: Wat zijn goede voorbeelden in de opsporing, benadering en activering van niet melders? Welke succesfactoren zijn uit die goede voorbeelden te halen? welke overwegingen hebben gemeenten om extra aandacht te besteden aan niet melders?

Samenvatting en conclusie

In deze brochure worden acht inspirerende voorbeelden gepresenteerd. Voorbeelden van gemeentelijke initiatieven en projecten die gericht zijn op de opsporing van jongeren die niet participeren. Om jongeren te stimuleren hun school af te maken, werken en leren te combineren of een baan te aanvaarden is de Wet investeren in jongeren (WIJ) in het leven geroepen. De maatregelen in die wet zijn bedoeld om te bevorderen dat jongeren duurzaam aan de slag komen en om te voorkomen dat ze afhankelijk worden van de bijstand. Veel jongeren melden zich zelf bij de gemeente voor een leerwerkaanbod. Er zijn echter ook jongeren, die geen werk hebben, niet op school zitten en zich toch niet bij de gemeente melden. De initiatieven en projecten in dit boekje zijn gericht op die niet-melders.