Bewegingen op de Nederlandse arbeidsmarkt, 1999–2008

In opdracht van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) heeft het Centrum voor Beleidsstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek een onderzoek uitgevoerd naar verschillende facetten van de arbeidsmarkt, zoals de samenstelling en ontwikkeling van de potentiële beroepsbevolking in de periode 1999-2008, de ontwikkeling in de mobiliteit tussen sectoren in deze periode en instroom en uitstroom op de arbeidsmarkt.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

Wat is de omvang van de arbeidsmarktmobiliteit (in-, door- en uitstroom van de werkzame beroepsbevolking), verbijzonderd naar sectoren, regio’s en een aantal achtergrondkenmerken?

Samenvatting en conclusie

In opdracht van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) heeft het Centrum voor Beleidsstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek een onderzoek uitgevoerd naar verschillende facetten van de arbeidsmarkt, zoals de samenstelling en ontwikkeling van de potentiële beroepsbevolking in de periode 1999-2008, de ontwikkeling in de mobiliteit tussen sectoren in deze periode en instroom en uitstroom op de arbeidsmarkt. Uitgangspunt zijn de 28 sectoren die door de RWI worden onderscheiden. Dit onderzoek geeft een beschrijving van de samenstelling van de werknemerspopulaties van deze sectoren, maar ook naar wijzigingen daarin. Aandacht wordt daarbij besteed aan: ontwikkeling en samenstelling van de Nederlandse arbeidsmarkt 1999-2008; omvang en samenstelling van sectoren; de instroom en uitstroom in een sector; baan-baan mobiliteit; instroom en uitstroom naar uitkering of andere situatie zonder baan. Bron: Bibliotheek SZW