Gemeentelijk beleid oudere werklozen

De inspectie concludeert dat 16 procent van de gemeenten specifiek aandacht hebben voor oudere werklozen. Ruim de helft van de gemeenten legt de focus van hun beleid vooral op kansrijken en jongeren.

Onderzoeksdoel en vraagstelling

In deze nota van bevindingen is het beleid van gemeenten ten behoeve oudere werklozen beschreven. Daarbij gaat het ook om de achterliggende keuzes die gemaakt zijn ten aanzien van activering en participatie van oudere werklozen. De beleidsanalyse geeft een landelijk beeld van de beleidscontext. Het is evenwel belangrijk te vermelden dat gemeenten beleidsvrijheid hebben in hun overweging om voor bepaalde groepen specifiek beleid te voeren. De centrale vraagstelling van dit onderzoek luidt: In hoeverre hebben gemeenten specifiek beleid voor oudere bijstandsgerechtigden, en zo ja, wat is de inhoud van dat beleid?

Samenvatting en conclusie

De inspectie concludeert dat 16 procent van de gemeenten specifiek aandacht hebben voor oudere werklozen. Ruim de helft van de gemeenten legt de focus van hun beleid vooral op kansrijken en jongeren. Hierdoor bestaat het risico dat oudere werklozen relatief minder aandacht krijgen in de dienstverlening. Weinig gemeenten hebben vraaggericht beleid ten aanzien van ouderen, zoals het organiseren van speeddates met werkgevers of concrete afspraken met werkgevers over de inzet van oudere werklozen. Evaluatie van het beleid voor oudere werklozen speelt nauwelijks een rol in de beleidsvorming.